viernes, 18 de junio de 2010

Tema 8.- Creació de materials didàctics

JCLIC: Programa gratuït. És un entorn per la creació, realització i avaluació d’activitats educatives multimèdia, desenvolupat en el llenguatge de programació Java. És un software lliure. Te una filosofia de comunicació. Potencialment és molt útil sobretot per fer activitats.
És una manera de treballar de forma cooperativa i col•laborativa, ja ue es poden intercanviar materials entre escoles i educadors de diferents països i cultures, fent possible la traducció i adaptació tant del programa com de les activitats creades. Un dels components és el JClic author, una ferramenta d’autor que permet crear, editar i publicar les activitats d’una manera més senzilla, visual i intuïtiva.
Són arxius ZIP estàndard que contenen un únic document .jclic
Les activitats que es poden portar a terme són: Activitats d’associació, de text, trenca closques, sopa de lletres. Hi ha moltes activitats disponibles que les podem aprofitar, o bé les podem crear nosaltres, ja que és una eina molt fàcil i simple.
L’he trobat molt interessant per treballar en nens d’educació Infantil, ja que per mig de les activitats van ampliant el seu coneixement, i les activitats es poden adaptar perfectament a aquesta edat.


Més informació

Quaderns Virtuals: és un entorn d’aprenentatge digital que neix i es desenvolupa al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de portar a la xarxa els quaderns d’exercicis tradicionals. El projecte està format per un conjunt d’aplicacions de programari lliure que faciliten al professorat de qualsevol nivell i àrea educatius la creació de recursos didàctics multimèdia per tal d'avaluar el progrés i rendiment de l'alumnat.
En xtec podem trobar més informació
Hot Potatoes: qualsevol hi pot accedir.. Ens permet crear qüestionaris sense resposta, o d’elecció múltiple, completar frases en les que hi falten paraules, ordenar frases, mots encreuats, aparellar elements de dos columnes,... És molt semblant al JCLIC , una diferència seria que amb aquest hi ha la possibilitat de poder pintar dibuixos o puntejar.

Tema 7.- Nous llenguatges de comunicació

Recursos i exemples de vídeos
Disposem d’una gran varietat de recursos que podem utilitzar: vídeos educatius de contes, cançons, etc. , aquests els podem adaptar a les nostres necessitats, i fer-los més motivadors.
Screentoaster: molt similar al dotsub.com, ens permet integrar text a una imatge, subtitular en diferents idiomes. Molt útil si a classe tenim nens en diferents idiomes, o bé volem posar subtítols per fer-lo més atractiu.
Podcast: Són arxius d’àudio on podem trobar un programa musical, una lliçó amb angles. És pot fer d’una manera molt senzilla, no és necessària tenir una gran infraestructura tecnològica, tothom el pot crear. Molt recomanat per coses repetitives que han d’aprendre els nens a casa i que també hi poden col•laborar els pares.
Microblogging i la seva utilitat: És un servei que permet als seus usuaris enviar i publicar missatges breus, generalment sol text. L’usuari d’origen pot restringir l’enviament d’aquests missatges sols a membres del seu cercle d’amics, o permetre l’accés a tots els usuaris. El Twitter, és el líder més destacat dels sistemes de microblogging. És un espai web on deixo el meu missatge i algú el llegeix i van responen. Una eina que la podem, per exemple , per demanar opinió als pares sobre algun esdeveniment.
També hem pogut veure els marcadors socials, que es tracta d’una tecnologia senzilla i molt actual d’arxivar, organitzar i compartir les nostres adreces d’Internet. Un d’ells és el del.icio.us. Una característica és l’ús d’etiquetes (TAG) per organitzar i que tothom pugue saber on es troba. Una desavantatge és que no hi ha una norma estandarditzada de l’ús de les etiquetes i això pot provocar resultats confosos a l’hora de la recerca; tampoc hi ha una estructuració jeràrquica d’etiquetes, és a dir, indicar d’alguna manera que una etiqueta depèn d’una altra més general.
En quant a l’educació ens facilita la cerca de recursos per poder complementar les classes; en quan a l’aula el podem utilitzar els marcadors amb els alumnes perquè comparteixen enllaços i s’enriqueixen mútuament.

Tema 6.- La telemàtica i la pràctica educativa a les aules

Videoconferència
La videoconferència és un sistema de comunicació que permet un grup de dos o més persones situades en llocs distants, portar a terme reunions com si estigueren en mateixa ubicació física cara a cara. Els participants poden escoltar-se, veure’s i interaccionar en temps real. Es realitza en temps real, via telefònica, i es transmet, tant la imatge com el so, en ambdós sentits. Es necessita un ordinador amb un software, una càmera de vídeo i una connexió a Internet de bona qualitat.
Amb la videoconferència podem compartir aplicacions, intercanviar punts de vista, mostrar i veure tot tipus de documents, dibuixos, gràfics, fotografies, imatges d’ordinador, vídeos, en el mateix moment; amb el fi de crear, visualitzar i modificar arxius de forma simultània; sense necessitat de que ell o els participants hagin de traslladar-se al lloc en què s’estigui realitzant l’esdeveniment.
Resulta interessant també, el poder compartir aplicacions amb altres persones. Una d’elles és mostrar presentacions sobre idees o projectes treballats. No sols es pot ensenyar l’escriptori o programes que tenim oberts, sinó que inclús es pot cedir el control de la ferramenta a l’altre usuari per a que realitze les aportacions que considere oportunes
La introducció de la videoconferència va tenir un efecte molt significatiu en l’evolució de l’educació a distància. Molts de professors l’utilitzen com a mètode de comunicació i ensenyament; als estudiants els permet atendre a classes de diferents universitats i també beneficia a aquells que per algun motiu no poden assistir a classe.

Videoconferència punt a punt: la videoconferència es realitza establint la comunicació entre dos únics terminals. Els participants poden estar en una aula, sala, oficina.

Videoconferència multipunt: la videoconferència es realitza establint la comunicació entre més de dos terminals. Els participants poden conversar i realitzar una reunió virtual.
Adobe Connect A part de poder realitzar al videoconferència, possibilita fer presentacions (per exemple amb el power point), gravar, compartir la pantalla del PC, compartir document, és a dir, les aplicacions que tenim a l’escriptori, i el podem treballar nosaltres mateix (modificar).

Adobe Connect. A part de poder realitzar al videoconferència, possibilita fer presentacions (per exemple amb el power point), gravar, compartir la pantalla del PC amb totes les aplicacions que tenim a l’escriptori, i els podem treballar nosaltres mateix (modificar).

jueves, 17 de junio de 2010

Tema 5.- Anàlisi educatiu dels mass media.

La prestatgeria digital
Aquest servei digital, està destinat a centres docents i permet escriure llibres de manera col•laborativa a través d’Internet. Es proporciona un compte a cada centre des d’on es poden crear llibres virtuals i assignar-ne l’administració a diferents usuaris. El funcionament és el següent: a mesura que es van creant llibres nous, s’emmagatzemen a la prestatgeria restant a l’abast de tothom qui els vulgue consultar. Els continguts dels llibres es poden afegir d’una manera molt senzilla, que està a l’abast de tothom, fins i tot, dels més petits. Aquests s’estructuren en capítols, dins dels quals hi ha les pàgines del llibre. A la relació dels llibres s’hi accedeix des del catàleg general.

Una de les característiques importants de la prestatgeria digital és crear un espai que els centres puguin consultar la feina feta per altres i donar a conèixer la pròpia. Alguns centres també aprofiten el sistema per publicar treballs fets amb l’alumnat i posar-los a l’abast de tothom. Els llibres exposat a la Prestatgeria són propietat dels centres que els han creat.
És una manera més de buscar la participació i la interacció amb els usuaris.
Podem consultar la web: http://phobos.xtec.cat/llibres/prestatgeria

El programa 1x1
Conegut com un ordinador per cada alumne, és un projecte d'integració de les tecnologies de la informació i la comunicació en els centres educatius que pretén accelerar la incorporació de l'ús d'aquestes tecnologies en la pràctica docent. D'aquesta manera, el projecte preveu habilitar els mecanismes i recursos per a l'ús personalitzat d'un ordinador portàtil per part de cada alumne i professor, així com la transformació de les aules actuals en digitals. L’Educa 1x1 està composat per una PDI (Dept. Educació), un portàtil (alumne, part subvencionat) i la formació del professorat.
Aquesta transformació ha d'anar acompanyada de la connexió a Internet a l'aula i la interconnectivitat de tots els equips, facilitar l'accés a la xarxa de l'alumnat i del professorat al seu domicili en horaris especials, assegurar la formació del professorat en aspectes no només tecnològics, sinó també metodològics i socials, facilitar l'accés de tota la comunitat educativa a materials digitals educatius ajustats als dissenys curriculars i implicar l'alumnat i les seves famílies en l'adquisició, custòdia i ús d'aquests recursos.
En el cas de Catalunya, la implantació del programa Educat 1x1 s'iniciarà en els centres educatius d'ensenyament secundari a fi i efecte de garantir que no es trenqui l'itinerari educatiu entre primària i secundària.
La seva finalitat és facilitar a l’alumne la recerca d’informació i ajudar-lo a que pense i sigui autosuficient.
Un altre objectiu del programa 1x1 és substituir progressivament els llibres de text en paper, per llibres de text electrònics gratuïts per a l'alumnat. Caldrà, doncs, generar recursos compartits que ningú de forma individual podrà igualar en qualitat si s’aprèn a treballar de forma col•laborativa. Aquest projecte s’ha d’entendre com una oportunitat de millora educativa per assolir l’equitat i l’excel•lència en un món connectat.

Per l’altra banda, també hem de tenir en compte la formació del professorat. Si volem millorar l’ensenyament no n’hi ha prou amb innovar i dotar de recursos necessaris a les aules, també hem de tenir un professorat qualificat, que sigue receptiu a les noves innovacions i apostar per una formació del professorat que ens porte cap als objectius que volem anar.
El canvi que suposa el programa 1x1 és una ocasió magnífica per conscienciar-nos de quin món tenim i quin volem.
Més informació: http://www.xtec.cat

Tema 4.- Blocs i educació

Crear i editar un bloc bàsic és senzill, tot depèn del coneixement que es tingue. Existeixen varis serveis gratuïts amb eines senzilles que permeten posar un bloc en funcionament en menys de cinc minuts, sense coneixements previs.

Podríem dir que un bloc és una publicació on line amb texts, articles, històries, d’un o varis autors publicats amb una periodicitat molt alta que són presentades en ordre cronològic invers, i on l’autor conserva sempre la llibertat de deixar publicat el que ell considere oportú. Els nous continguts s’afegeixen via web des del propi navegador , i sense necessitat de cap altre programa auxiliar.
El bloc fomenta el treball col•laboratiu i l’intercanvi gràcies a la possibilitat de comentar la informació que s’hi transmet, per mig d’un formulari, cosa que pot generar un debat sobre els continguts, a més de qualsevol altra informació.

Crec que és una eina amb moltes possibilitats a nivell educatiu: a nivell d’alumnes el podem fer servir per a reforçar temes treballats a classe, per publicar, contes, poemes, endevinalles,...; com un recurs informatiu de les activitats, reunions, sortides, avaluacions que es portaran a terme; per a que el nen practique a seva casa (posant les cançons que aprenen els nens, amb el vídeo i la lletra); com un recurs d’informació, comunicació i col•laboració amb les famílies ( sortides, reunions, activitats,...).
L’important és que sigui una eina motivadora pels alumnes, que desenvolupe la seva creativitat i el plaer per aprendre.

Tema 3.- Wiki

És un lloc web col•laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Serveix per a crear pàgines web de una forma ràpida i eficaç, no sent necessaris tenir molts coneixements d’informàtica ni de programació, permetent d’una manera molt senzilla incluir texts, documents digitals, enllaços,... És tracta d’un espai obert que tothom pot interaccionar, donar la seva opinió. La seva finalitat és compartir i dona coneixement. El gran referent és la wikipèdia.

El problema d’aquests sistemes oberts és que es poden manipular fàcilment, modificant el contingut, per contra, la comunitat d’usuaris pot detectar el contingut falsejat i corregir-lo, a més de veure qui ha fet el canvi. Per aquest motiu, és important l’adquisició d’hàbits i de respecte. Tot i això, sembla que funciona prou bé.
En la wiki necessitem tres opcions bàsiques: “editar”, “escriure” i “desar”, entre d’altres. Solament pot interactuar una persona a la vegada i fins que aquesta no “guarda” no deixa entrar a l’altre.

La diferencia entre un bloc i una wiki.
Bloc: Un sol o varis autors/editors, més comentaris, estructura cronològica començant per la última entrada, links externs.
Wiki: Molts autors al mateix nivell, estructura variada, les versions es van substituint a mesura que es modifica, links externs i interns.

Tema 2.- Webquest, caceres del tresor i Exe-Learning

WebQuest és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d’un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats.
Les WebQuest són utilitzades com a recursos didàctics pels professors, ja que permeten el desenvolupament d’habilitats de maneig d’informació i el desenvolupament de competències relacionades amb la societat de la informació.
Per poder crear una WebQuest és necessita el programa anomenat Exe-Learning.

L’estructura d’una WebQuest ha de contenir els següents elements:
Introducció: explicació general del que es pot trobar a la webquest
Tasques: són les activitats que ha d’aportar a terme l’alumne
Procés: descripció dels passos a seguir per completar les tasques
Avaluació: explicació del que s’avaluarà i com es farà
Conclusió: recorda el que s’aprés i anima a continuar amb l’aprenentatge.
Crèdits: agraïments
Guia del professor: una idea general del que s’hi pot trobar: objectius i continguts. Suggerèncie per utilitzar-la a classe.

Una avantatge de la Webquest és el que facilita els recursos , el que fa de guia de l’alumne, potser una desaventatge seria que poder es un poc rígida.
Exe-Learning és un editor XHTML que permet escriure pàgines web i recursos multimèdia interactius sense saber res de HTML ni XML. És un programa que pot funcionar tant sobre Linux, com sobre Windows o Mac OS X.

Les caceres del tresor són activitats didàctiques que, algunes d’elles, ja estan preparades a Internet, d’altres les podem preparar nosaltres depenen dels nostres objectius curriculars. També és important perquè fa que els alumnes puguen pensar ells en les preguntes i reflexionar.
Les caceres del tresor són una aplicació similar a les WebQuests, però més senzilles, que, a partir del plantejament inicial de les WebQuests proposa una sèrie de preguntes sobre un tema que es poden contestar visitant uns enllaços d’altres pàgines relacionades amb el tema. Moltes vegades es planteja una pregunta -“gran pregunta”- que els alumnes han de provar de resoldre en grup, a partir de la informació de les qüestions anteriors, fent-los reflexionar i comentar entre ells per aconseguir una resposta en comú. La resposta no apareix directament en les pàgines web visitades, això exigeix integrar i valorar el que han aprés durant la recerca. Les caceres del tresor són estratègies útils per adquirir informació sobre un tema determinat i practicar habilitats i procediments relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació en general i amb l’accés a la informació a través de la Internet en particular.
Una cacera del tresor consta de cinc parts:
• Capçalera
• Introducció
• Preguntes
• La gran pregunta
• Recursos Internet
Un exemple el podem trobar a http://www.xtec.cat

TEMA 1. ALFABETITZACIÓ MULTIMODAL. Serveis Internet per la comunicació.

Comentari dels vídeos:

El tema principal dels vídeos són les noves tecnologies a l’escola. Aquestes si estan ben utilitzades són positives, ja que és una eina que motiva molt als nens, a més de fomentar el treball cooperatiu i col·laboratiu, però, sempre, s’ha d’utilitzar en criteri.

Els vídeos jocs és una entrada dels nens al món digital i poc a poc van adquirint competències diferents a les de generacions anteriors. Quan el vídeo joc s’utilitza amb objectius didàctics i és capaç de reutilitzar tots els coneixements previs adquirits pel sol fet de jugar, es converteix en un potent instrument educatiu. Per tant no les podem obviar.

També és important que els docents estiguin formats per afrontar aquestes noves tecnologies, fet que, algunes vegades, no és sempre així.

Programari Web 2.0

Algunes eines amb potencialitat educativa:

DOTSUB (http://www.dotsub.com)

Permet als usuaris enregistrats subtitular els vídeos amb diferents idiomes. És útil si dins d’una aula hi ha diferents llengües.

GOOGLE DOCS I FULLS DE CÀLCUL (http://docs.google.com)

Programa gratuït de processament de textos i fulls de càlcul basat en la web en la que podrem crear documents o pujar-los des del nostre ordinador mitjançant un formulari web o per e-mail per treballar amb ells online. En qualsevol moment podem descarregar

els arxius al nostre equip en diferents formats, inclòs el “PDF”. Permet la inclusió d’imatges, l’ús de les vinyetes, corrector ortogràfic en 30 idiomes, ...Existeix la possibilitat d’afegir col·laboradors als nostres documents per editar-los de manera col·laborativa, permet convidar a tot un grup de contactes sense la necessitat d’introduir

totes les seves adreces.


NOODLE (http://www.noodle.com)

Ens pot anar bé quan hem de concerta un dia amb un grup, donant varies opcions. Per exemple, enviar als pares per realitzar la reunió a final de curs.

GOOGLE CALENDAR (http://calendar.google.com)

Agenda online en la que es pot anotar qualsevol esdeveniment, o es pot fer el seguiment d’un alumne. Es pot decidir qui els pot veure i qui no. Es poden configurar recordatoris automàtics, inclús notificacions a telèfons mòbils.

GOOGLE MAPS I GOOGLE EARTH (http://maps.google.com) (http://earth.google.com)

Google Maps és un servidor d’aplicacions de mapes en web. Ofereix imatges de mapes i fotografies de satèl·lit del món sencer amb diferents nivells d’ampliació.

Google Earth ofereix vistes de la Terra i l’espai.

PICASA (http://picasa.google.com)

És un software de gestió de fotografies gratuït que permet trobar, editar i compartir totes les fotografies de l’equip al moment. Ens pot set útil per penjar les fotografies de les sortides i que les famílies les puguen veure.

Audacity

Aquesta aplicació és un instrument que ens permet gravar, editar i manipular arxius de so digital en diversos formats. A més de crear les nostres pròpies gravacions a partir d’arxius individuals, afegint múltiples efectes,...