jueves, 17 de junio de 2010

Tema 3.- Wiki

És un lloc web col•laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Serveix per a crear pàgines web de una forma ràpida i eficaç, no sent necessaris tenir molts coneixements d’informàtica ni de programació, permetent d’una manera molt senzilla incluir texts, documents digitals, enllaços,... És tracta d’un espai obert que tothom pot interaccionar, donar la seva opinió. La seva finalitat és compartir i dona coneixement. El gran referent és la wikipèdia.

El problema d’aquests sistemes oberts és que es poden manipular fàcilment, modificant el contingut, per contra, la comunitat d’usuaris pot detectar el contingut falsejat i corregir-lo, a més de veure qui ha fet el canvi. Per aquest motiu, és important l’adquisició d’hàbits i de respecte. Tot i això, sembla que funciona prou bé.
En la wiki necessitem tres opcions bàsiques: “editar”, “escriure” i “desar”, entre d’altres. Solament pot interactuar una persona a la vegada i fins que aquesta no “guarda” no deixa entrar a l’altre.

La diferencia entre un bloc i una wiki.
Bloc: Un sol o varis autors/editors, més comentaris, estructura cronològica començant per la última entrada, links externs.
Wiki: Molts autors al mateix nivell, estructura variada, les versions es van substituint a mesura que es modifica, links externs i interns.

No hay comentarios:

Publicar un comentario